Frissítsd a böngésződ

Az oldalt ezen a böngészőn nem teszteltük,
ezért a megjelenítéssel és a működéssel lehetnek problémák.

Kérjük frissítsd!

Ignore

Segíts a méheknek!
Bezárás
Légy Te is a méhek barátja! Védd Te is a méheket
Támogasd Te is az ökológiai gazdálkodást
segíts a méhek és a mezőgazdaság
megmentésében!
436'69744%
1'000'000
1 millió tett a méhekért

A méhpusztulás problémája

Az 1990-es évek végétől kezdve panaszkodnak világszerte a méhészek a méhek rejtélyes és hirtelen eltűnésére, és a mézelő méhcsaládok nagymértékű pusztulására. A méhek nemcsak mézet állítanak elő, de virágbeporzó tevékenységükkel kulcsszerepet játszanak a mezőgazdaságban is. A dongók és más vadméhek, a lepkék, darazsak és legyek mind fontos szerepet játszanak a beporzásban. A rovarok beporzó tevékenysége az általunk fogyasztott élelmiszerek egyharmadának előállításához szükséges: a zöldségek, például a cukkini, a gyümölcsök, például a barack, a magvak, például a mandula, a fűszerek, például a koriander, a konyhai olajok alapanyagai, például a repce, és sok egyéb… Csak Európában 4000 zöldség léte függ a virágbeporzók munkájától. Napjainkban azonban egyre több méh pusztul el. A méhpusztulás az emberiséget is fenyegeti. Életünk függ az ő életben maradásuktól.

Breaking News

ON Bee Friends Beekeeper Stories OFF

A mezőgazdasági vállalatok hatása a méhekre

A méhekre rendkívül nagy veszélyt jelentenek a mezőgazdaságban alkalmazott, mérgező rovarirtó vegyszerek. Van amelyik csak legyengíti őket, de neonikotinoidok nagyon kis mennyisége például azonnal végez velük.

Alig kell ehhez érintkezniük a méreggel - és akár az is halálos lehet, ha a kaptárban kicsinyeiket szennyezett nektárral és virágporral etetik.

A világszerte tapasztalható méhpusztulásnak vegyszereken kívül más okai is vannak: a klímaváltozás, egyes élősködők és a nagyüzemi mezőgazdaság terjedése. Ha mindenhol ugyanaz a növény van vetve, akkor a beporzók a virágzás rövid időszaka után éhenhalnak. A nagyüzemi mezőgazdaság számos okból nagyon káros, és ez csak az egyik.